اجرای پوشش ضد حریق چگونه است؟

اخبار و مقالات جدید
اجرای پوشش ضد حریق چگونه است؟

اجرای پوشش ضد حریق (Implementation of fireproof coating) بیشتر به صورت پاششی توسط دستگاه شاتکریت است. اما برخی پوشش های ضدحریق مانند رنگ های نسوز را هم می‌توان با کمک قلم مو، غلتک و پیسوله اجرا کرد. البته برای عایق کاری برخی سازه ها توسط پوشش های ضدحریق باید مواد نسوز را با کمک ماله روی سطوح مورد نظر بمالید.

پس روش های متعددی برای اجرای پوشش های ضدحریق وجود دارد که با توجه به موقعیت و جنس سطح باید تنها افراد متخصص و حرفه‌ای آن را انجام دهند. چون نحوه اجرای پوشش ضد حریق در کیفیت و بهبود عملکرد عایق های نسوز بسیار تأثیرگذار است.

اجرای پوشش ضد حریق و انواع

پوشش ضد حریق چیست؟

پوشش ضد حریق که در زبان لاتین آن را با نام Spray Mortars معرفی می‌کنند یک نوع عایق نسوز است‌. این پوشش ترکیبی از یک ماده معدنی به نام ورمیکولیت به همراه پرلیت و مواد دیگری مثل چسبانده های هیدرولیک است. پس پوشش های ضدحریق یک نوع لایه محافظتی هستند که در زمان آتش سوزی تا حد زیادی گرما را تحمل می‌کنند.

بنابراین شما می‌توانید این پوشش ضدحریق را متناسب به نیازتان در فضاهای داخلی و خارجی سازه های فلزی، بتنی و حتی چوبی استفاده کنید. این نوع مواد پاششی ضدحریق از لحاظ عملکرد و بالا بردن ایمنی سازه دقیق‌تر و اصولی‌تر از عایق های دیگر هستند. همچنین دوام و مقاومت زیادی در برابر انواع آتش سوزی هیدروکربنی و سلولزی از خود نشان می‌دهند.

اجرای پوشش ضد حریق چگونه است؟

اجرای پوشش ضد حریق چگونه است؟ ( نحوه اجرای پوشش ضد حریق )

نحوه اجرای پوشش ضد حریق به شکل دقیقی بستگی به نوع سطح و ماده ای که قرار است پوشش داده شود دارد. با این حال، در کل، اجرای پوشش ضد حریق شامل مراحل زیر است:

آماده سازی سطح

قبل از اجرای پوشش ضد حریق، سطح باید به صورت کامل تمیز شده و آماده سازی شود. این فرآیند شامل حذف هر گونه خاک و آلودگی، تراشیدن و صیقل کردن سطح است.

اعمال پایه:

پایه‌ای که شامل ماده‌ای است که قابلیت مقاومت در برابر حرارت و آتش را داراست بر روی سطح اعمال می‌شود. این پایه ممکن است شامل رنگ‌های خاص و یا اسپری‌های خاص باشد.

اعمال پوشش ضدحریق

پس از اعمال پایه، پوشش ضدحریق بر روی سطح اعمال می‌شود. این پوشش ممکن است شامل رنگ‌های خاص، مواد شیمیایی یا شیار کردن سطح باشد.

مراح پایانی و تمام کردن

پس از اجرای پوشش، آن را تمام می‌کنیم و به طور دقیق نظارت می‌کنیم تا بدون هیچ نقصی باشد. لازم به ذکر است که اجرای پوشش ضد حریق باید توسط کارشناسان مجرب و واجد شرایط صورت گیرد تا به طور کامل کاربردی باشد و جلوی هر گونه خطر آتش سوزی و حریق را بگیرد.

تمهیدات حین اجرای پوشش ضد حریق چیست؟

تمهیدات پیش از اجرای پوشش ضد حریق چیست؟

از جمله تمهیدات لازم پیش از اجرای این پوشش‌ها عبارت‌اند از:

  • پرایمر آسیب‌دیده پیش از اجرای مقاوم‌سازی باید اصلاح گردد.
  • بتن‌های مازاد ناشی از عملیات بتن‌ریزی بایستی جمع‌آوری گردد.
  • خرک‌‌های متحرک باید مجهز به حفاظ با ارتفاع 90 سانتیمتر باشند.
  • می‌توان سطوحی که نیاز به پاشش ندارند را با پوشش موقتی پوشاند.
  • پیش از اجرای مقاوم‌سازی باید عملیات اجرای سقف صورت گرفته باشد.
  • سطح زمین باید عاری از نخاله باشد تا حرکت خرک‌های متحرک بدون مشکل انجام گیرد.
  • سطح فولاد بایستی عاری از روغن، گریس، پوسته و یا هر ماده‌ای که چسبندگی را کم می‌کند باشد.
  • سطوح اسکلت باید با دستگاه واترجت به نحوی شستشو داده شود که سطوح عاری از گردوخاک باشد.
  • خرک‌های متحرک باید مجهز به چرخ‌‌های قفل شو باشد تا از سقوط آن در کناره‌های پرتگاه‌ها و یا حرکت آن بر روی رمپ‌‌ها جلوگیری شود.
  • ناحیه ما بین عرشه فلزی و تیر باید با پشم سنگ به نحوی پر شود. سطح پشم سنگ با لبه تیر برابر بوده و به صورت اصطکاکی در محل قرار گیرد.
  • سطح فولاد برای اجرا باید از 4/4 درجه سانتیگراد بیشتر و از 50 درجه سانتیگراد کمتر باشد. سطوح خیلی گرم باید سرد شده تا دمای آن به زیر 50 درجه سانتیگراد برسد.

تمهیدات حین اجرای پوشش ضد حریق

تمهیدات حین اجرای پوشش ضد حریق

حین اجرای پاشش بایستی موارد زیر را در نظر گرفت:

  • دانسیته مواد می‌بایست روزانه در محل اندازه‌گیری شود.
  • پس از اجرا باید محل تمیز شده و کیسه‌های خالی و مواد مازاد از محل خارج شوند.
  • پوشش‌هایی با ضخامت بیش از 16 میلیمتر تا 20 میلیمتر باید در بیش از یک دست اجرا گردند.
  • ماده چسباننده (Bonding Agent) یا (Key Coat) سطوح شسته شده بایستی خشک شده باشد.
  • کنترل ضخامت ماده باید با استفاده از اندازه‌گیر استاندارد توسط اپراتور پاشش به صورت مداوم صورت گیرد.
  • پیش از اجرای پوشش، ماده چسباننده (Bonding Agent) یا (Key Coat) باید با فاصله زمانی مناسب که بستگی به شرایط محیط دارد اجرا گردد.
  • اجرای پوشش ضد حریق به عنوان یکی از مهمترین روش‌های کاهش خطرات حریق در ساختمان‌ها، نیازمند تامین تمهیدات و اقدامات مناسبی است. برخی از تمهیدات حین اجرای پوشش ضد حریق شامل موارد زیر می‌شود:
  • استفاده از عوامل خاموش کننده حریق: در صورت بروز حریق، باید عوامل خاموش کننده حریق مانند آب، خاک، پودر و… را در دسترس داشته باشید.
  • استفاده از تجهیزات ایمنی: در حین اجرای پوشش ضد حریق ، باید از تجهیزات ایمنی مانند دستکش، عینک ایمنی، ماسک و غیره استفاده کرد.
  • تهویه درست: در صورت اجرای پوشش ضد حریق در فضاهای بسته، باید تهویه مناسب فضا را تامین کرد تا جلوی تجمع گازهای ضررآور در فضا گرفته شود.
  • بررسی دقیق: قبل از اجرای پوشش ضد حریق ، باید از صحت و سالم بودن تجهیزات و محصولات استفاده شده در پوشش مطمئن شد.
  • اطلاع از راهکارهای احتمالی خروج از محل: در صورت بروز حریق، باید راه‌های احتمالی خروج از محل را به خوبی شناسایی کرده و در صورت نیاز از آن‌ها استفاده کنید.
  • آموزش کارکنان: کارکنان و افرادی که در اجرای پوشش ضد حریق شرکت می‌کنند، باید با نحوه عملکرد پوشش و تجهیزات مورد استفاده در آن آشنا باشند و برای ایمنی خود و دیگران آموزش دیده باشند.

تمهیدات پس از اجرای پوشش ضد حریق

تمهیدات پس از اجرای پوشش ضد حریق

تمهیدات پس از اجرای پوشش‌های ضد حریق عبارت‌اند از:

  • تهویه باید به‌گونه ‌ای باشد تا مواد پس از اجرا به صورت کاملاً مطلوب خشک شود. در محیط های بسته فاقد تهویه طبیعی ناکافی باید سیستم تهویه مناسب که توانایی تعویض هوای محیط به میزان 4 بار در ساعت را دارد کار گرفته شود.
  • عملیات اجرا شده باید در مقابل آنچه موجب آسیب‌دیدگی می‌‌شود از جمله ریزش آب، باران و … تا خشک شدن کامل محافظت شوند.
  • عملیات اجرا شده می‌بایست مطابق شرایط بهره‌برداری محافظت شوند.
  • در صورت نیاز به اتصال هرگونه قطعه به اسکلت فلزی، عملیات باید با هماهنگی مجری ضد حریق صورت گیرد.
  • حتی‌الامکان از ماله‌کشی مواد پاششی مقاوم حریق با پایه معدنی خودداری شود. در غیر این صورت، اجرای ماله‌کشی باید به نحوی بر روی ماده ‌تر صورت پذیرد که سبب لغزش ماده از روی بستر فلزی نشده و همچنین ضخامت ماده مقاوم حریق پس از ماله‌کشی نباید از ضخامت محاسبه شده کمتر گردد.
  • استفاده از ماده مقاوم در برابر حریق پایه سیمانی بر روی المان‌های سازه در شرایط داخلی نمایان همچون زیرزمین‌‌ها الزامی بوده و استفاده از ماده مقاوم در برابر حریق پایه گچی بر روی المان‌های سازه در شرایط داخلی پوشیده امکان‌پذیر است.

مراحل نحوه اجرای پوشش ضد حریق سازه فلزی

مراحل اجرای پوشش ضد حریق برای سازه فلزی

توضیحات

1. آماده‌سازی سطح پاکسازی و آماده‌سازی سطح فلزی برای پوشش با حذف روغن، گرد و غبار و آلودگی‌های دیگر.
2. اعمال پایه (Primer) استفاده از پایه‌ای (Primer) برای افزایش چسبندگی پوشش به سطح فلزی و بهبود عملکرد ضد حریق.
3. اعمال پوشش اولیه اعمال لایه اولیه از پوشش ضد حریق با استفاده از روش‌های مختلف از جمله رسوب، نقاشی، یا اسپری.
4. خشک شدن لایه اولیه انتظار برای خشک شدن کامل لایه اولیه پوشش قبل از اعمال لایه‌های بعدی.
5. اعمال لایه‌های بیشتر افزایش تعداد لایه‌های پوشش ضد حریق به توجه به نیازهای مشخصه‌ها و استانداردهای محلی.
6. تست و اعتبارسنجی انجام آزمون‌ها و تست‌های مورد نیاز برای اعتبارسنجی کارایی پوشش ضد حریق بر اساس استانداردهای معتبر.
7. اعمال پوشش پایانی اعمال لایه پوشش پایانی با در نظر گرفتن نقاط قوت و ضعف پوشش ضد حریق انتخاب شده.
8. تایید نهایی و نگهداری انجام تایید نهایی کار، ضمن نگهداری و مراقبت مناسب برای حفظ و بهبود دوام پوشش ضد حریق.

مراحل نحوه اجرای پوشش ضد حریق سازه فلزی

در اجرای پوشش ضد حریق پیش از هر اقدامی لازم است ابتدا محل اجرای پوشش ضد حریق پاک‌سازی شود. ممکن است روغن، گریس، گردوخاک و ذرات به جا مانده از جوشکاری روی سازه وجود داشته باشد که نیاز است پاک شوند. از طرفی در سازه‌های بتنی هم بایستی سطوح برای اجرای پوشش ضد حریق صاف و بدون هرگونه کثیفی باشد.

پس از تمیزکاری نیز اگر سازه فولادی است و پیش از این روی سازه از ضدزنگ استفاده شده است، نیاز است پرایمرهایی برای چسبندگی بیشتر بین فولاد و پوشش ضد حریق روی سازه اجرا شده و سپس اقدام به اجرای پوشش ضد حریق شود. همچنین اگر سازه بتنی است یا پرایمر روی سازه‌های فلزی ضدزنگ شده اجرا شده است، باید پوشش ضد حریق یا رنگ ضد حریق با توجه به نظر کارفرما و کارشناس پوشش ضد حریق، اجرا گردد.

برای اجرای پوشش‌های ضد حریق پایه سیمانی و گچی که به صورت اسپری به وسیله شاتکریت بوده، نیاز است متخصص اجرا، با توجه به فرمولاسیون از پیش تعیین شده به اجرای ضخامت مشخصی از پوشش ضد حریق روی سازه‌‌های فلزی یا بتنی اقدام نماید. برای اجرای رنگ‌های ضد حریق نیز کافی است با استفاده از قلم مو یا غلتک پس از تمیزکاری محل، رنگ موردنظر مانند هر رنگ دیگری روی بخش‌های درخواست شده اعم از سازه فولادی اسکلت بتنی، دیوار‌ها، کف، چارچوب‌‌های در، سقف و … اجرا گردد.

نکات بیشتر پیرامون استراتژی اجرایی پوشش‌های ضد حریق سازه

نکات بیشتر پیرامون استراتژی اجرایی پوشش‌های ضد حریق سازه

از جمله نکاتی که در اجرای این پوشش‌ها باید بدان توجه داشت می‌توان موارد زیر را بیان کرد:

  • تجهیزات اطفا حریق به میزان مناسب در محل دپو مصالح وجود داشته باشد.
  • دقت بالا در نحوه اتصال پوشش ضد حریق به سطح زیر کار در اثر افزایش دمای محیط
  • محل نگهداری مواد باید به نحوی باشد که امکان حرکت ما بین پالت‌ها وجود داشته باشد.
  • اجرای ضخامت لازم پوشش ضد حریق روی سازه با توجه به فرمولاسیون و ضخامت فولاد که از پیش تعیین می‌گردد.
  • عدم استفاده از برخی موارد از جمله اجرای نمای سازه به‌صورت مستقیم بروی رنگ ضد حریق که سبب ضعیف شدن پوشش ضد حریق و بی‌اثر شدن آن‌ها می‌گردد.

اصول نگهداری از پوشش ضد حریق

اصول نگهداری از پوشش ضد حریق

اصول نگهداری از پوشش ضدحریق بسیار مهم هستند تا عملکرد آن در شرایط اضطراری حفظ شود. برخی از اصول نگهداری از پوشش ضدحریق عبارتند از:

نظافت و تمیزی دوره‌ای پوشش

پوشش ضدحریق باید به صورت دوره‌ای تمیز شود تا از داشتن لایه کثیف و چربی جلوگیری شود. این کار باعث می‌شود که پوشش در برابر خوردگی، زنگ زدگی و سایر آسیب‌هایی که ممکن است اثرات منفی بر روی عملکرد پوشش داشته باشند، به مرور زمان مقاومت کند.

رعایت دمای محیط

پوشش ضدحریق باید در دمای مناسب نگهداری شود. دما بسیار بالا یا پایین می‌تواند باعث آسیب به پوشش شود. بنابراین، باید دمای مناسبی را برای نگهداری پوشش تعیین کرد.

انجام بازدیدهای دوره‌ای جهت بررسی عملکرد پوشش

انجام بازدیدهای دوره‌ای جهت بررسی عملکرد پوشش:

پوشش ضدحریق باید به صورت دوره‌ای بررسی شود تا مطمئن شویم که عملکرد آن همچنان در سطح قابل قبولی است. در صورت وجود هر گونه عیب و اشکال در پوشش، باید فوراً تعمیر شود.

انجام بازدید ماهانه جهت شناسایی عیوب و اشکالات

در صورت اجرای بازدید ماهانه، هر گونه عیب و اشکال در پوشش به سرعت شناسایی خواهد شد و برای رفع این مشکلات باید اقدام شود.

استفاده از محصولات توصیه شده توسط تولید کننده

بهترین روش برای نگهداری از پوشش ضدحریق استفاده از محصولات توصیه شده توسط تولید کننده است. این محصولات به صورت خاص برای استفاده در پوشش ضدحریق توسعه داده شده‌اند و جلوی خرابی و عیب‌های ناشی از استفاده از محصولات نامناسب را می‌گیرند.

انواع پوشش ضد حریق

انواع پوشش ضد حریق

چیزی که این پوشش های ضد حریق را خاص‌تر کرده، تنوع، گستردگی و انواع پوشش ضد حریق است که رایج‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • بورد و پنل ضدحریق
  • رنگ های منبسط شونده
  • پوشش ضدحریق پایه بور
  • پوشش ضدحریق ژل سل
  • پوشش ضدحریق پایه گچی
  • پوشش ضدحریق پایه فسفر
  • پوشش ضدحریق پایه سیمانی
  • پوشش ضدحریق نانو کامپوزیت

نحوه اجرای پوشش ضد حریق پایه معدنی

نحوه اجرای پوشش ضد حریق پایه معدنی

دقت کنید برای استفاده از پوشش ضدحریق پایه سیمانی و گچی باید اول از همه سطح مورد نظرتان را با میلگرد هشت و رابیتس زیرسازی کنید. طوری که رابیتس ملات سیمانی و گچی را به خوبی در خود نگه دارد. سپس با کمک دستگاه شاتکریت پوشش ضدحریق را به اندازه 38 میلی‌متر به طور کامل روی میلگردها و رابیتس بپاشید. معمولاً اجرای این نوع پوشش های ضدحریق ساده‌تر و ارزان‌تر از عایق های نسوز دیگر است.

همچنین به راحتی در محل های غیر قابل دسترس اجرا می‌شود و پس از اجرا قابل لکه گیری هم است. اما اگر اجرای پوشش ضد حریق پایه سیمانی و گچی درست صورت نگیرد مطمئناً بعد از مدتی عایق تبله می‌شود. پس بهتر است قبل از اجرا محل مورد نظرتان را به خوبی تمیز کنید. حتی می‌توانید برای محکم کاری از پین کوب به همراه توری مرغی در قسمت زیرسازی هم استفاده کنید.

پوشش ضد حریق چیست؟ انواع آن و نحوه اجرای پوشش ضد حریق

نحوه اجرای رنگ های ضدحریق

اجرای این نوع پوشش های ضدحریق خیلی ساده‌تر از اجرای پوشش ضد حریق سیمانی و گچی است. تنها کافیست سطح مورد نظرتان را شستشو دهید و بعد از زدودن چربی، گرد و خاک و هر نوع آلودگی دیگر سطح را با یک پارچه خشک کنید. سپس با کمک قلم مو یا پیسوله رنگ نسوز را روی سطح بپاشید.

این پوشش های ضدحریق چون ضخامت کمی دارند پس قطعاً ظاهر زیباتری را در سازه به وجود می‌آورند. از طرفی وزن کمتری داشته و تأثیر زیادی در وزن سازه ندارند. تنها عیب خرید و اجرای رنگ های ضدحریق گران بودن قیمت آن است.

کاربرد و اجرای پوشش ضد حریق کابل

چون در زمان آتش سوزی برخی از وسایل و کابل‌های گران قیمت دچار آسیب می‌شوند. پس لازم است تا با کمک عایق نسوز کابل از این نوع خسارت‌ها جلوگیری کنیم. نحوه اجرای پوشش ضد حریق کابل بیشتر به شکل پاششی است. اما می‌توانید این نوع عایق نسوز را توسط قلم مو و پیسوله هم اجرا کنید.

البته بستگی به شرایط پروژه و مقدار ضخامت کابل دارد‌ ولی عموماً این نوع پوشش به طور یکدست و بدون هیچ درزی از رسیدن حرارت و آتش به تجهیزات و کابل‌ها جلوگیری می‌کنند.

در پوشش ضد حریق چه ماده‌ای باعث خاصیت ضد حریق می‌شود؟

در پوشش ضدحریق چه ماده‌ای باعث خاصیت ضدحریق می‌شود؟

در پوشش ضدحریق، ماده‌ای با نام هیدروکربن هالوژنه مانند کلر، بروم یا فلور وجود دارد که با ترکیب با سوخت، رآکشن زنجیره‌ای سوختن را قطع کرده و اشتعال را مهار می‌کند. علاوه بر این، افزودن موادی مانند آمینهای فسفری، به پوشش ضدحریق می‌تواند به شدت خاصیت ضدحریق را افزایش دهد.

مقایسه بین ویژگی های رنگ های ضدحریق با پوشش ضدحریق

ویژگی‌های رنگهای ضدحریق

ویژگی‌های پوشش ضدحریق

ماندگاری بالا مقاومت در برابر حرارت بالا
قابلیت پوشش دادن به سطوح مختلف خواص عایق حرارتی و صوتی
مقاومت در برابر UV مقاومت در برابر حریق و اشتعال
سهولت در استفاده مقاومت در برابر آب و رطوبت
سرعت خشک شدن مقاومت در برابر شکستگی
مقایسه بین ویژگی های رنگ های ضدحریق با پوشش ضدحریق

سخن پایانی

اگر چه اجرای پوشش ضد حریق در نمونه‌های مختلف بیشتر با کمک دستگاه های الکترومکانیکی مثل شات کریت به سادگی انجام می‌شود. اما در شرایطی خاص برای عایق کاری سطوح با پوشش های ضدحریق باید از ماله کشی استفاده کنید؛ چون باید ضخامت پاشش این نوع عایق ها یکدست باشد. همچنین عایق کاری مورد تائید الگوهای سازمان مقررات ملی کشور قرار بگیرد.

لازم است تا پوشش ضدحریق به خوبی روی سازه بچسبد. پس برای موفقیت در تست ASTM باید اجرای پوشش ضد حریق با کمک تیم متخصص و حرفه‌ای انجام شود. به همین منظور شما می‌توانید ضمن سفارش خرید انواع پوشش ضدحریق از شرکت مهندسی اسپری فوم با متخصصین این مجموعه تماس بگیرد و جهت مطلوب ترین اجرای پوشش ضد حریق با آن‌ها مشورت کنید.

نظرات کاربران

4 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *